Mamy na myśli oczywiście rośliny, które możemy zastosować w diecie. Zapewne stosujemy wiele z nich, chociaż nie zawsze wiemy o ich prozdrowotnych właściwościach. Jedną z bardziej popularnych roślin w kuchni jest pietruszka, która jest jednocześnie warzywem, przyprawa i rośliną leczniczą. Uprawiane są dwa rodzaje pietruszki, czyli pietruszka naciowa oraz korzeniowa, z które wykorzystuje się natkę i korzenie (więcej – https://portaldlazdrowia.pl/pietruszka/ ). Korzeń pietruszki zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi jelita grubego. Można go stosować wspomagająco w dolegliwościach układu pokarmowego, ponieważ działa rozkurczowo, ułatwia trawienie i pobudza apetyt. Korzeń pietruszki pomocny jest w w przewlekłych zapaleniach trzustki i chorobach wątroby, w chorobach reumatycznych i układu moczowego. Najlepszy jest oczywiście na surowo, a przyrządzając go nie musimy go obierać, a jedynie dokładnie umyć.
Natka pietruszki ma właściwości porównywalne do do cebuli i czosnku, oczywiście chodzi o właściwości lecznicze. Jest to cenna przyprawa, która nie powinna być gotowana. Do potraw podawanych na gorąco, natkę pietruszki dodajemy tuż przed podaniem. Wtedy zachowujemy wszystkie cenne właściwości natki pietruszki.
Druga ciekawa roślina to dziki majeranek, czyli oregano, które również możemy uprawiać w ogrodzie (więcej o dzikim majeranku – https://portaldlazdrowia.pl/oregano-lebiodka-dziki-majeranek/ ). Dziki majeranek zawiera witaminy, kwas foliowy, minerały i błonnik, które są potrzebne dla organizmu. Antyoksydanty zawarte w dzikim majeranku wspomagają układ odpornościowy. Właściwości antybakteryjne, grzybobójcze, przeciwgnilne, w tym także działanie na niektóre wirusy i pasożyty, a także bakterie odporne na antybiotyki. Różnorodne właściwości oregano, stosowane są w postaci wyciągu z rośliny dodawanego do wielu produktów leczniczych, kosmetycznych i spożywczych. Nowością jest olejek z oregano, który zawiera wszystkie prozdrowotne substancje i jest wygodny do stosowania. Oleje taki można sporządzić samodzielnie, najlepiej z dzikiego majeranku wyhodowanego w ogródku.