Jod w organizmie

żółty ser - zawiera dużo jodu

Jod jest mikroelementem, co oznacza, że zawartość tego pierwiastka jest niewielka, a dzienne zapotrzebowanie jeszcze mniejsze. Pomimo tego jod jest bardzo ważny, ponieważ jest odpowiedzialny za przemianę materii i wchodzi w skład hormonów regulujących proces pozyskiwania energii i kontrolujących temperaturę ciała. Jod zapobiega otyłości i wspomaga leczenie chorób tarczycy. Największe znaczenie ma jod w przypadku młodych organizmów, ponieważ odpowiada za wzrost i rozwój intelektualny dzieci. W przypadku niedoboru jodu, który utrzymuje się dłużej, obserwuje się wolniejszy rozwój intelektualny, co może grozić nawet upośledzeniem. Inny skutek niedoboru jodu to wolniejszy rozwój fizyczny, objawiający się również zahamowaniem wzrostu. Widocznym skutkiem niedoboru jodu jest wole endemiczne, czyli przerost gruczołu tarczycy wskutek niedoczynności tarczycy. Nadmiar jodu jest również szkodliwy, ponieważ grozi nadczynnością tarczycy. Inne skutki to podwyższona przemiana materii i związany z tym spadek wagi, wytrzeszcz oczu oraz bóle głowy. Nadmiar jodu u matki karmiącej lub kobiety w ciąży skutkuje uszkodzeniem tarczy u dziecka.

Jod zawarty jest w rybach morskich, brokułach, żółtym serze, ziemniakach, kefirze. Jeśli występuje potrzeba suplementowania, nie stosujemy jako suplementu jodowanej soli kuchenne, ponieważ wzrost spożycia sodu zawartego w soli jest niewskazany. Pod kontrolą lekarza i ścisłe wg jego wskazań można zażywać tabletki zawierające jod.

Źródłó – https://portaldlazdrowia.pl/jod-rola-i-znaczenie-w-organizmie/