Dieta i warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe

Obecność w codziennej diecie warzyw krzyżowych zapobiega powstawaniu nowotworów raka pęcherza moczowego, przełyku, jamy ustnej i krtani, żołądka, płuc, prostaty, jelita grubego, macicy i piersi (dzięki zawartości indoli) zapobiega też zwyrodnieniu plamki żółtej (luteina i zeaksantyna). Poprzez spożywanie takich warzyw jak: brokuły, kalafior, czerwona kapusta oraz jarmuż następuje obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory.

Związki fitochemiczne zawarte w roślinach krzyżowych oprócz silnego działania przeciwnowotworowego są badane również pod kątem przejawianych zalet w leczeniu neuropatii cukrzycowej, chorobie Parkinsona, Alzheimera oraz przy chorobach przebiegających z uszkodzeniem mózgu. W przypadku chorób neurologicznych warto w takim razie postawić na dużą zawartość w codziennej diecie tych warzyw oraz ich różnorodność. Można podsumować rolę warzyw krzyżowych w codziennej diecie, jako działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne i inne.

Obok prozdrowotnych właściwości roślin krzyżowych, mają one składniki, które mogą wzbudzać obawy dotyczące niekoniecznie pożądanych dla niektórych osób, niektórych związków, które posiadają w swoim składzie. Związki te to goitrogeny wpływające na przemianę jodu w organizmie, obniżając jego ilość, co może być powodem przerostu prostaty oraz zaburzeń pracy hormonów tarczycy.